Ben jij gefrustreerd omdat je instrumentale mix niet klinkt zoals je wilt dat het klinkt? Klopt het geluid net niet en kom je maar niet verder? Dan is het verstandig om dit artikel door te lezen. Zodat je weer grip hebt en kan focussen op het belangrijkste, namelijk goede mixen releases. Zorg dat jouw instrumentale mix die wow factor heeft.

EQ instrumentale mix
EQ ook wel bekend als equalizer is een mixing tool dat helpt om de toon van een instrument te vormen. Het is een essentieel onderdeel voor je instrumentele mix. Maar hoe zorg je nou dat je dit onder controle hebt
EQ komt er aan te pas als je de sounds hoort in de context van je andere sounds. Want wanneer je bijvoorbeeld gek bent op het geluid van de gitaar en dus de piano harder zet, dan hoor je opeens de snare niet meer zo goed. Wanneer dit gebeurt moet de scheidsrechter natuurlijk ingrijpen om te beslissen wie waar hoort.
Dan kun je de vraag stellen wat in het nummer belangrijk is. Misschien is in dit geval de snare wel belangrijker dan de gitaar. Misschien functioneert de gitaar wel beter als iets wat gebruik kan worden om het lower mid gebied op te vullen en de track dan weer voller maakt. Is dat het geval? Dan kun je de EQ gebruiken om te zeggen. “Okee gitaar, verminder je upper mid gebied en geef de snare wat meer ruimte om door te snijden”. Want het gaat er uiteindelijk allemaal om waar dingen het beste functioneren in het nummer.
Wat belangrijk is en waar veel beginnende producers mee zitten en vaak over struikelen is dat je moet gaan denken in termen van aftrekken. Want veel producers zullen in de situatie hierboven denken dat ze meer upper mids nodig zijn voor de snare om het echt door te laten komen. Maar nee, dat heb je echt niet nodig. Want als je dit doet eindig je met een instrumentale mix die veel te veel is en waar het moeilijk is om vocals aan toe te voegen. Wat je namelijk echt wilt is minder hoge tonen in de gitaar, zodat de hoge tonen die al in de snaredrum zitten beter hoorbaar zijn.
Dat wil niet zeggen dat je nooit moet boosten met een EQ, maar de gedachte daarachter is meer gericht op de algemene klank van het instrument, niet op de mixfunctie. Zo zorg je dat jouw instrumentale mix klopt! Wil je een handige guide hebben om te gebruiken lees dan eens deze cheatsheet.
Tune up
Dan zijn we aangekomen bij het volgende punt namelijk de welbekende 808’s. En ondanks dat het een van de bekendste kick is blijft het een struikelblok. Mensen raken er nog wel eens van in de war. Terwijl het veel kan betekenen voor je instrumentale mix.
Maar wat is nou eigenlijk het geheim van de 808? De truc is wanneer je de 808 harder zet en hij klinkt niet helemaal goed, dan kunnen er 2 problemen zijn. Of hij is niet goed afgesteld of het is überhaupt het verkeerde 808 geluid.
Nou wil dit natuurlijk niet zeggen dat er geen manieren zijn om de 808’s te bewerken, maar als de 808 om te beginnen al niet goed is, dan moet je eerst een paar stappen terug nemen. Daar los je de meeste problemen mee op. Wil je graag wat meer weten over de 808? Met de video hieronder ben je zo een ster!
Creëer een volle track met veel diepte
Een ander punt wat je track zoveel mooier kan laten klinken is het toevoegen van ruimte. Zie je plaat niet alleen als een stuk muziek maar echt als een universum van geluid. Met deze gedacht wordt jouw instrumentale mix zoveel sterker, maar hoe doe je dit?
Wat wordt hier mee bedoeld? Nou als alles naar voren, droog en gecentreerd is, leef je in een kleine wereld. Maar met een paar dingen is dat zo gefikst. Alles wat je nodig hebt is één geluid dat ver weg klinkt, één geluid links, één geluid rechts – en niet eens per se op hetzelfde moment – en plotseling is je wereld enorm. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er geen geweldige platen zijn die niet heel bijzonder breed en dynamiek zijn en waar weinig diepte van voor naar achteren is. Alleen over het algemeen kan dit zorgen voor zoveel groter geluid. Dat wil je in je instrumentale mix!


Neem de tijd en kijk terug
Een struikelblok is dat wanneer je eenmaal aan het mixen bent je niet durft terug te gaan en te ontdekken waar juist te veel is. Dit is alleen heel belangrijk. Ga tijdens het mixen af en toe terug en kijk hoeveel je kunt terugschroeven. Je wil misschien wel alles in je instrumentale mix volop gooien maar dit kan niet altijd.
Kun je bijvoorbeeld die 4db reductie op de piano terugbrengen tot een 3db reductie en toch die mooie scherpte van de snare behouden? Wanneer je zware compressie gebruikt op de kick, vraag jezelf dan af of je de ratio wat kunt terugschroeven of de attack wat meer kunt vertragen?
Het hoeft niet allemaal zo hard!
Een onderdeel waar toch veel producers vaak mee struggelen is het luider maken van de instrumentale mix. Nou hier kan ik een tip mee geven en dat is: Niet doen! Echt niet en dit klinkt misschien heel gek wanneer je weinig ervaring hiermee hebt maar dit kan ik uitleggen.
Want wanneer jij een plaat opzet is het eerste wat een artiest gaat zeggen “zet harder!”. Maar wanneer je je realiseert dat er genoeg wattage door die luidsprekers gaat om met de kick drum een blok beton te breken, kijk je anders. Want luidheid is namelijk echt geen probleem.
Omgedraaid, als je de plaat verpletterd en vervormd om hem luider te maken, zal de artiest je echt niet vragen om hem harder te zetten. Want het zal dan op hetzelfde afspeelniveau zijn als de vorige track, maar met minder punch en meer vervelende vervormingen. Dat is natuurlijk iets wat je niet wilt. De enige keer wanneer het nuttig is, is bij wedstrijden voor producers en zelfs dan is er een grens.
Inspireer
Inspireer, Inspire het klinkt misschien een beetje cliché, maar dit is het belangrijkste in de wereld. Je succes van jou als producer hangt voor ongeveer 80% af van de vraag of een artiest zich geïnspireerd voelt om op jouw tracks te schrijven. Je wilt natuurlijk dat jouw instrumentale mix andere inspireert te gaan schrijven.
Dit betekend dat wanneer je aan het mixen bent, je echt in de schoenen stapt van een vocalist. Kun je je stem in de track horen of zijn de instrumenten te overweldigend. Geeft de track je dat knikkende hoofdjes gevoel? Is er genoeg beweging, zijn er genoeg drops, en is de lead line-up voldoende om de track een unieke feel te geven? Artiesten leven van de energie van een plaat, zorg dus dat je dat ook kunt leveren met een track. Wanneer je die energie wat een artiest zoekt kan verwerken in je instrumentale mix dan is de track geslaagd!
Benieuwd naar hoe je, jezelf kunt promoten? Lees dan eens dit artikel!